Mushroom faren er en forholdvis nyopdaget og meget sjælden farve hos shetlandsponyerne.
Den er indtil videre kun registreret hos denne race.
Det har vist sig at stort set alle de sølvtonede shetlandsponyer der findes, i virkeligheden slet ikke er bærere af sølvgenet/silver genet (med undtagelse af nogle få tyske ponyer der sandsynligvis har arvet sølv genet fra amerikanske silver dapple shetlandsponyer der blev blandet ind i avlen for mange år siden).
Farven kaldes derfor nu for Mushroom, for ikke at blande den sammen med sølvgenet.
Da dette gen er et helt nyt og endnu uopdaget gen, ved man ikke meget om det, men i modsætning til silver genet der er dominant og virker på sort piment, så ser mushroom genet ud til at være recessivt og kun virke på rød grundfarve. Jeg har i forbindelse med mit speciale testet 50 sølvtonede shetlandsponyer og en tysk silver bay shetlands hoppe. Kun den tyske hoppe testede positivt for silver genet, de øvrige 50 testede alle negative for sølvgenet og viste sig at have rød grundfarve. I samarbejde med en amerikansk forsker vil jeg nu forsøge at kortlægge genet og identificere mutationen der ligger bag, således at en test for dette gen kan blive mulig.
Farven mushroom kan ligne silver dapple utroligt meget, men nogle få forskelle er der.
Der ses sjældent blommer/dapples som ved silver dapple, føllene har som regel ikke de samme stribede hove og hvide øjenvipper, og så har mushroom hestene stor tendens til at afblege i solen.
Nedenfor ses min pony Zilver Sun, med manen flyvende, hvilket fint viser kontrasten mellem den afblegede lyse pels, og den mørkere pels der har været beskyttet fra solen under den tykke man.
Zilver Sun v.d. Nijkamphoeve, Mushroom
Herudover er nuancerne af mushroom ofte noget lysere end silver dapple, selvom de mørkeste mushroom sagtens kan blive lige så mørke som mange af de silver dapple heste.
En mushroom pony har en kropsfarve der varierer fra lys cremet til mørk grå.
Man og hale er enten hvide eller lyse grå/sølvtonede nuancer.
Ofte kan der komme flere sorte hår i man og hale med årene, hvorfor en mushroom pony med hvid man og hale godt kan ende med grå/sølv man og hale.
Bella
Farven på kroppen kan også varierer meget, og kan også blive mørkere med alderen. Den varierer dog som nævnt også meget henover året. Mange af de lyse nuancer af mushroom forbliver dog lyse hele livet.
Her er billeder af
hoppen Angela van stal Pablito som hhv. 2 år og 4 år.
Føllene fødes som regel helt lyse, men bliver hurtigt mørkere ved efterfølgende pelsskifte.
Her ses Stjernens Remy Martin som hhv. føl og 1 års.
Indtil videre angives genet altså Mushroom, med den foreslåede genetiske forkortelse "mu" med små bogstaver idet der er tale om en recessiv allel.
Som sagt er der indtil videre kun registreret og testet mushroom ponyer med rød grundfarve.
Vi går derfor ud fra at genet ingen effekt har på sort pigment. Men hvis genet skulle virke på alt rødt pigment, skulle man jo forvente at evt. brune heste med to mushroom gener også ville påvirkes pga. de røde hår på kroppen.
I så fald burde det jo resultere i en mushroom farvet hest men med sort man og hale og sorte ben. Ligesom en buckskin hest er gylden men med sort ben, man og hale.
Dette er dog aldrig registreret, så indtil videre er den bedste teori at mushroom genet i virkeligheden er en allel i E-lokus, som er koblet til den recessive røde "e" allel.
Dette vil jeg forhåbentlig få mulighed for at teste med hjælp fra Gus Colthran. Og hvis vi finder mutationen er ligger til grund for farven ,vil det blive muligt at teste for denne også.
De forskellige nuancer
Der er selvfølgelig ligesom der er for den røde farve, et væld af forskellige nuancer indenfor mushroom farven. Disse kan varierer fra hest til hest men også hos den enkelte hest i forhold til alder, årstid osv.
Det kan være svært at tro at alle de nedenstående ponyer rent faktisk har rød grundfarve.
Nanda v. Stal Nederkoorn - Zilver Sun v.d. Nijkamphoeve - Reina v.d. Sleutelhof - Beauty v.d. Achterdijk
Avl med Mushroom genet
Genet er som sagt recessivt, og farven kommer derfor kun til udtryk hos de ponyer der er homozygote for genet, hvikket betyder at genet skal komme fra både mor og far. Det betyder også at genet kan bæres skjult hos alle farver af heste, så længe disse bare er heterozygote for genet. Da farven kun kommer til udtryk på rød grundfarve kan genet også bæres skjult hos homozygoter, såfremt grundfarven er en anden end rød.
Idet mushroom genet er recessivt og kun ses på rød grundfarve er det muligt at renavle farven.
Det betyder at der er 100% chance for at få et mushroom føl, hvis man blander en mushroom med en mushroom.
Bruger man derimod en mushroom på en rød der er bærer af genet, er der 50% chance for at få et mushroom føl.
To røde ponyer der begge er bærer af genet vil have 25% chance for at få et mushroom føl.
Idet genet ikke ser ud til at have effekt på andet end den røde grundfarve, så vil chancen for mushroom mindskes hvis hoppen eller hingsten eks. har sort grundfarve istedet for rød.
|